Objavile smo aktivističku audio zbirku poezije “Bez zastoja i bez straha”

Na 8. mart objavljena je aktivistička audio zbirka poezije “Bez zastoja i bez straha”, na mobilnoj aplikaciji za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku book&zvook.

Sadrži ukupno 27 pjesama 18 autorica, koje su u audio zbirku uvezale urednice Aida Bagić i Sanja Baković. Zvučnu kulisu daje skladatelj Maro Market.

Audio zbirka pisana je kroz dva desetljeća, ali vraća nas i u neka davna iskustva žena – tako je Monika Herceg, jedna od autorica zbirke, prepjevala zapise Nade Sremec “Nismo mi krive” o pobačaju na selu davne 1940. godine. Zbirka stoji i kao upozorenje da “o nasilju se ne piše poezija”, kako glasi naslov pjesme Lare Mandli.

Autorice se koriste vlastitim glasom da bi podcrtale uvjerenje da “umjetnost i poezija nisu odvojene od naših života”, već “zrcale i povratno oblikuju našu stvarnost, osjećaje, sliku o društvu, o nama samima” – objašnjava Ivana Bodrožić, također jedna od autorica zbirke. 

Namjera nam je da ovaj 8. mart čujete barem neke od priča ovih žena, da prepoznate da je iz svakodnevice moguće crpiti snagu za umjetničko djelovanje i poeziju, te da nam takva poezija može poslužiti i za političku borbu, kako naglašava Olja Savičević Ivančević, čiju pjesmu “Ne čitaš žene” možete čuti u ovoj aktivističkoj audio zbirci poezije.

8. mart, Dan žena, prilika je da upijemo snagu ove poezije i kroz nju osvijestimo da je na leđima žena u ovom društvu – kako u vremenima koja pripadaju zaboravu, tako i danas – nevidljiva masa nasilja, masa nevidljivog kućanskog rada, masa obezvrjeđivanja iskustava. Ove stihove zato prožimaju i nada i očaj, i snaga i nemoć, i ljutnja i tugu, i ushićenje i otpor, kroz koje autorice pronalaze put za umjetničko djelovanje. Kako piše i čita Darija Žilić: “u vremenu najvećih podjela / ne smije se odustati – ljepota ne smije biti hladna”.

Suradnja Platforme za reproduktivnu pravdu i pjesnikinja pokrenuta je u sklopu akcije “Često odu u baštu i nikad se ne vrate”, održanom povodom Međunarodnog dana za legalan i siguran pobačaj u rujnu 2019. godine, nastojeći ukazati na nejednake materijalne uvjete koji diktiraju društvenu svakodnevicu žena pa tako i dostupnost pobačaja. I dok još odjekuju glasovi žena koje su prošle godine ulicama gradova izvikivale feminističku himnu protiv seksualnog nasilja, ove godine za 8. mart želimo obgrljenim i umnoženim glasovima kroz zbirku poručiti – aktivizam nije samo ulica, nego i stih!

Pjesme iz zbirke “Bez zastoja i bez straha” mogu se bez naknade preuzeti na book&zvook – prvoj mobilnoj aplikaciji za slušanje knjiga na hrvatskom jeziku, koja je dostupna za sve Android i Apple uređaje.

Popis pjesama:

 1. LENKA / Zrinka Posavec
 2. MOŽDA SAM SOKOLARICA U MONGOLIJI / Nela Mijić
 3. SVETICE, BLUDNICE I LUDE / Saška Rojc
 4. AMY CARMICHEL / Dorta Jagić
 5. EMMI / Darija Žilić
 6. NE ČITAŠ ŽENE / Olja Savičević Ivančević
 7. IRANSKE PJESNIKINJE / Darija Žilić
 8. RIBA / Zrinka Posavec
 9. VJEŠTICE LETE NAD ZAGREBOM / Jasenka Kodrnja
 10. DJECA SU POSRALA REVOLUCIJU / Željka Horvat Čeč
 11. ZABORAV / Sanja Baković
 12. ANA MAGAŠ USELJAVA U ZVIJEZDU NAKON UBOJSTVA MUŽA ZLOSTAVLJAČA U SAMOOBRANI / Monika Herceg
 13. O NASILJU SE NE PIŠE POEZIJA / Lara Mandli 
 14. 1940. NADA SREMEC PIŠE DA ŽENE PO SELIMA UMIRU NEKONTROLIRANO KAO U AFRICI / Monika Herceg
 15. K. / Sanja Baković
 16. MOJA MAMA / Nada Topić
 17. POSAO.HR / Dorta Jagić
 18. TRGOVKINJA IZ ŠIMECKOG / Nada Topić
 19. BESKUĆNICA / Sonja Manojlović
 20. VRETENA SE BRZO VRTE / Aida Bagić
 21. ZATVORSKI DANI / Sonja Manojlović
 22. ISUS ME LJUBI / Ivana Bodrožić
 23. MAJCI UMJESTO UNUKA / Lara Mitraković
 24. CIKLUS / Ivana Bodrožić
 25. PRIRODNE METODE / Aida Bagić
 26. ŽENE IZ ALTAMIRE / Mateja Jurčević
 27. BLAGOSLOV / Marijana Radmilović