Apel eurozastupnicima: Glasajte za Rezoluciju, spriječite kršenje seksualnih i reproduktivnih prava

Povodom glasanja o Rezoluciji o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima izvjestitelja Predraga Freda Matića, predstavnice civilnog društva Hrvatske uputile su pismo zastupnicama i zastupnicima u Europskom parlamentu. Pismom ih pozivaju da glasaju za Rezoluciju i tako osiguraju pravedniji pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju te tako opravdaju povjerenje koje su im građanke Europske unije dale na izborima.

Rezolucijom se od država članica Europske unije, među ostalim, traži da poštuju seksualna i reproduktivna prava žena te osiguraju pravo na legalan pobačaj i seksualnu edukaciju svojim građankama i građanima. Rezoluciju je u svibnju ove godine prihvatio i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvi takav dokument EP-a u gotovo deset godina koji posebno adresira seksualna i reproduktivna prava.

“Recite jasno i glasno DA Europi u kojoj svi imaju pravo na zdravlje i sigurnost!“, ističu potpisnice pisma te navode da se seksualna i reproduktivna prava žena krše u svim zemljama članicama Europske unije. „Institucije Europske unije i države članice dužne su svojim građankama omogućiti pristup seksualnoj edukaciji, besplatnoj kontracepciji te menstrualnim potrepštinama, kao i legalan te besplatan pobačaj”, naglašavaju u pismu.

Apeliraju na zastupnice i zastupnike da prihvaćanjem Rezolucije iskažu solidarnost s djevojčicama i ženama, s dječacima i muškarcima koje i koji imaju pravo na siguran život i sretnu zrelu dob – što uključuje djelotvornu i pristupačnu zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja. “Recite DA našem zdravlju, recite NE svakom pokušaju ograničavanja reproduktivnih prava žena, kao i drugih ljudskih prava”, ističu.

U srijedu je u Europskom parlamentu provedeno glasanje o zahtjevu za odbijanjem Rezolucije. Protiv prava na  seksualno i reproduktivno zdravlje izjasnili su se Mislav Kolakušić, Karlo Ressler, Ivan Vilibor Sinčić, Tomislav Sokol, Ruža Tomašić, Željana Zovko i Sunčana Glavak. Time su poručili da podržavaju daljnje kršenje ljudskih prava, da žele Europsku uniju u kojoj mladi i dalje odrastaju bez adekvatne seksualne edukacije, bez pristupačne kontracepcije i menstrualnih potrepština. Rezoluciju su podržali su Tonino Picula, Romana Jerković, Valter Flego, Biljana Borzan te Predrag Fred Matić.

Nastavno na netočne tvrdnje zastupnica i zastupnika u Hrvatskom saboru da se Rezolucijom promovira pobačaj i zabranjuje priziv savjesti, podsjećamo da je srž Rezolucije sveobuhvatna briga za reproduktivno i seksualno zdravlje i prava. Jedini način prevencije neželjenih trudnoća i smanjenja broja pobačaja uvođenje je cjelovitog seksualnog obrazovanja u škole što, prema posljednjem istraživanju CESI i IPSOS-a, podržava preko tri četvrtine građana i građanki Republike Hrvatske. Također, prema istraživanju Platforme za reproduktivnu pravdu i IPSOS-a, 81% građana i građanki RH podržava pravo žene na izbor kad se radi o trudnoći, rađanju i pobačaju,  dok 67% smatra da pobačaj treba biti dostupan i besplatan.

Tekst pisma:

Poštovane zastupnice i zastupnici svih političkih opcija koji zastupate građanke i građane Europske unije u Europskom parlamentu,

kao predstavnice i predstavnici civilnog društva Republike Hrvatske, apeliramo na vas da podržite Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima izvjestitelja Predraga Matića i tako kažete jasno i glasno DA Europi u kojoj svi imamo pravo na zdravlje i siguran život. Pozivamo vas da stanete iza žena čija se seksualna i reproduktivna prava – u međunarodnom i europskom pravu priznata kao ljudska prava – krše u svim zemljama članicama. Institucije Europske unije i države članice dužne su svojim građankama omogućiti pristup seksualnoj edukaciji, besplatnoj kontracepciji te menstrualnim potrepštinama, kao i legalan te besplatan pobačaj. Dužne su prepoznati da je pandemija Covida-19 otežala pristup kontracepciji,  pravodobnom praćenju trudnoće  te dostupnost pobačaja, s čime se suočavaju i mnoge žene širom Europske Unije, a posebno u malim siromašnim zajednicama, kao i u zabačenim planinskim područjima i na otocima. 

Izvješće o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima u svibnju ove godine prihvatio je i Odbor za ženska prava i rodnu ravnopravnost Europskog parlamenta (FEMM Odbor) te predstavlja prvo izvješće Europskog parlamenta koje u posljednjih gotovo deset godina posebno adresira upravo seksualna i reproduktivna prava. Tražimo podršku svih političkih opcija koje dijele zajedničke europske vrijednosti, a to su sloboda, jednakost i solidarnost.

Prihvaćanjem ovog Izvještaja o seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima iskažite solidarnost s djevojčicama i ženama, s dječacima i muškarcima koje i koji imaju pravo na siguran život i sretnu zrelu dob – što uključuje djelotvornu i pristupačnu zaštitu reproduktivnog i seksualnog zdravlja. Recite DA našem zdravlju, recite NE svakom pokušaju ograničavanja reproduktivnih prava žena, kao i drugih ljudskih prava. 

Vaše DA bit će zalog za osiguravanje makar minimalnih standarda zaštite reproduktivnih prava, bit će korak prema pravednijem pristupu seksualnom i reproduktivnom zdravlju. Stoga vas pozivamo da zaštitite naše zdravlje i živote te na taj način opravdate povjerenje koje smo vam poklonile.

                                                                            

Potpisuju:

Platforma za reproduktivnu pravdu

Solidarna – zaklada za ljudska prava i solidarnost

RODA – Roditelji u akciji 

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade

Ženska soba – Centar za seksualna prava

fAKTIV

Zagreb Pride

Udruga “HERA” Križevci – za zaštitu i promicanje ljudskih prava

Neformalna inicijativa mladih “Mladforma” 

Dugine obitelji 

Udruga za razvoj civilnog društva Bonsai

Prostor rodne i medijske kulture ‘K-zona’

DKolektiv – organizacija za društveni razvoj

POKRET ZA SEKULARNU HRVATSKU

K-zona / VoxFeminae

Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mlade

Centar za građanske inicijative Poreč

Rehabilitacijski centar za stres i traumu

SOS Rijeka – centar za nenasilje i ljudska prava

Udruga Terra

Hollaback!Croatia
U DOBROJ VJERI

Centar za mirovne studije

Centar za kazalište potlačenih POKAZ

Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter 

CROSOL – Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske