Promocija aktivističke početnice “Na valovima feminizma”

Pridružite nam se u utorak, 5. srpnja 2022. u 20 sati u Booksi, na adresi Martićeva 14a, Zagreb.

Platforma za reproduktivnu pravdu, osnovana 2017. godine na inicijativu feminističkog kolektiva fAKTIV i Udruge za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, predstavlja aktivističku početnicu “Na valovima feminizma” – zbornik tekstova nastao nakon istoimene Ljetne feminističke škole organizirane u rujnu 2021. godine u Šibeniku. Tekstovi u ovoj početnici obuhvaćaju širok spektar tema kojima se Platforma od osnutka bavila: od reproduktivnog nasilja, preko seksualnog obrazovanja, reproduktivnih prava trans, interspolnih i rodno varijantnih osoba, klitopismenosti, do potencijalnih zamki dugoočekivanog zakona o pobačaju u vidu obveznih savjetovanja. 

Ovi su tekstovi pisani prije nego je tema dostupnosti pobačaja i javnog zdravlja u Hrvatskoj došla u fokus medija i javnosti prvenstveno zbog hrabrosti Mirele Čavajde te čini sjajnu podlogu za daljnje promišljanje, pisanje, ali i feminističko djelovanje. Publikacija služi i kao upozorenje da se ženska reproduktivna prava sustavno i godinama polagano uništavaju.

Početnica je namijenjena svim budućim i sadašnjim aktivistkinjama i feministkinjama, ali i svima onima koje teme kojima se bavi zanimaju, ali na jednom mjestu nisu mogli naći strukturirane i relevantne informacije.

Na promociji će govoriti autorice Lana Bobić, Karla Horvat Crnogaj i  Ana Lovreković, urednica publikacije Ivana Živković te polaznica Ljetne feminističke škole Lucija Marković uz moderaciju Vedrane Bibić, druge urednice publikacije.Ulaz je slobodan, a na promociji će se moći besplatno preuzeti štampani primjerak publikacije, dok je PDF verzija dostupna OVDJE.