Pokrenuta peticija za uvođenje seksualnog obrazovanja u škole!

Na inicijativu portala Reci.hr te uz podršku 16 inicijativa i udruga danas je pokrenuta Peticija za uvođenje sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja u škole kao obveznog nastavnog predmeta!

Kampanja ‘Nisam tražila’ razotkrila je razmjere seksualnog uznemiravanja i nasilja u obrazovnim ustanovama, na radnim mjestima, na ulicama naših gradova. Nebrojena bolna svjedočanstva, deseci prijava seksualnog uznemiravanja i nasilja upućenih na adrese hrvatskih akademija i fakulteta, svjedoče o dva ključna problema: nekažnjavanju seksualnog nasilja i nedostatku sustava prevencije. 

Razmjeri ovog problema, za koji nitko ne želi preuzeti odgovornost, zastrašujući su: svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog nasilja, a više od 90 posto seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja ne bude nikada prijavljeno ili otkriveno.

Sveobuhvatno seksualno obrazovanje unutar sustava obrazovanja jedan je od najvažnijih alata u prevenciji seksualnog uznemiravanja i nasilja. Međutim, zdravstveno obrazovanje kakvo trenutno postoji u školama, a uvedeno je 2019. godine kao izvannastavni predmet – niti je adekvatno niti se provodi. 

Više od 80 posto mladih želi seksualnu edukaciju u školama! 

Unatoč jasnim dokazima da sveobuhvatno seksualno obrazovanje štiti djecu i mlade te koristi društvu u cjelini, u Hrvatskoj 2021. godine djeca i mladi nemaju pristup seksualnom obrazovanju unutar obrazovnog sustava.

Istraživanja provedena među mladima prije deset godina pokazala su da 83 posto njih želi seksualnu edukaciju u školama, što je potvrdilo i istraživanje provedeno prije tri godine u kojem su mladi u Hrvatskoj odgovarali na pitanja što znaju i što uče o seksualnosti, ai 80 ih se izjasnilo da žele seksualno obrazovanje u škole! Konkretno, žele učiti o slobodnom i informiranom pristanku, reproduktivnom zdravlju, o rodno uvjetovanom nasilju, rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji te seksualnom nasilju. Žele, dakle, učiti o temama koje postojeći izvannastavni predmet Zdravstvenog odgoja trenutno ne pokriva.

Prednosti seksualnog obrazovanja u školama

Odgođen ulazak u seksualne odnose, smanjenje rizičnog ponašanja, povećana uporaba kontracepcije, pozitivan stav o brizi za seksualno i reproduktivno zdravlje – prednosti su sveobuhvatnog seksualnog obrazovanja, zaključci su istraživanja provedenog na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Ipak, djeca i mladi informacije o seksualnosti danas uglavnom dobivaju putem web stranica i društvenih medija, a tako do njih dolaze znanstveno neutemeljene informacije i savjeti. 

Ključni razlozi za sveobuhvatnu seksualnu edukaciju

Ujedinjeni narodi i Svjetska zdravstvena organizacija navode nekoliko ključnih razloga za sveobuhvatnu seksualnu edukaciju koja je jedno od temeljnih ljudskih prava.

  • Sveobuhvatna seksualna edukacija ne vodi ranijoj seksualnoj aktivnosti ili rizičnom seksualnom ponašanju
  • Većina evaluacija pokazuje da seksualno obrazovanje smanjuje rizična ponašanja, potiče upotrebu kondoma i reducira broj neplaniranih trudnoća
  • Programi koji propagiraju samo seksualnu apstinenciju pokazali su se neefikasnima
  • Seksualno obrazovanje potiče veću brigu o seksualnom i reproduktivnom zdravlju
  • Seksualno obrazovanje jača samosvjesnost i svijest o tjelesnoj autonomiji

Država je dužna djeci i mladima unutar sustava javnog obrazovanja pružiti informacije koje će im pomoći da čuvaju i štite seksualno i reproduktivno zdravlje i prava.  Država je dužna pružiti im znanje temeljem kojeg mogu prepoznati seksualno nasilje i na njega reagirati. Brojne kampanje posljednjih godina u Hrvatskoj i regiji pokazale su da su žene i djevojčice spremne prekinuti šutnju i progovoriti o nasilju koje doživljavaju. Red je na državi da prekine šutnju i adekvatno pristupi prevenciji seksualnog nasilja. Uvedite obvezno seksualno obrazovanje u škole i preuzmite odgovornost!

Podupirateljice Peticije:

Platforma za reproduktivnu pravdu, Pravda za djevojčice, Jedna od nas, Spasime, Građanska inicijativa STOP NASILJU Šibenik, organizacija civilnoga društva CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Ženska soba – Centar za seksualna prava, RODA – Roditelji u akciji, PaRiter, Domine, Nepokorne – grupa za nenasilje i ženska prava, Zagreb Pride, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Zaklada Solidarna, Dugine obitelji, U dobroj vjeri…

Izvor: objava za medije Reci.hr