Najavljena kampanja “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava”

Dana, 22. rujna, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama medijskom pressicom ispred Sabora u organizaciji Platforme za reproduktivnu pravdu.započela je kampanja “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava” koju provode Platforma za reproduktivnu pravdu i Udruga Pariter.

U okolnostima u kojima se u javnosti često priča o pobačaju, ne čujemo glasove žena. Umjesto toga, ministar zdravstva izjavama oko novog zakona o pobačaju pokazuje da mu zdravlje žena nije važno, ignorira socijalnu uvjetovanost dostupnosti pobačaja, želi ženama nametnuti obvezna savjetovanja smatrajući da nisu u stanju samostalno donositi egzistencijalne odluke te iznosi neistine kako tzv. priziv savjesti nije sustavni problem čije posljedice snose isključivo žene. U okolnostima u kojima je naša svakodnevica manjak ginekoloških ordinacija, a naročito onih prilagođenih ženama sa invaliditetom, čekanje termina pregleda traje mjesecima, nasilni postupci pri porodu ili dodatno plaćanje zdravstvenih usluga koje su nam zajamčene zdravstvenim osiguranjem, odlučile smo pokrenuti kampanju kojom želimo ukazati da je reproduktivno nasilje, sistemsko nasilje koje žene neprestano proživljavaju.   

U sklopu kampanje biti će obilježeni Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama (22. rujna), Svjetski dan kontracepcije (26. rujna), Internacionalni dan borbe za siguran i dostupan pobačaj (28. rujna) te Međunarodni dan nenasilja (2. listopada). 

Većina aktivnosti će se odvijati online, a bit će najavljene u narednim danima.

U toku kampanje ponoviti ćemo zahtjeve Platforme spram donositelja političkih odluka, a to su:

  1. Besplatan i siguran pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata, uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama. 
  2. Dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom.
  3. Zdravstveni sustav mora poštovati prije svega prava pacijentica, bez nametanja obaveznih savjetovanja i perioda čekanja, što je samo jedna od metoda ograničavanja prava na pobačaj.
  4. Ukidanje tzv. priziva savjesti ginekologa/inja, medicinskog osoblja i farmaceuta/kinja kojim javnozdravstveni sustav uskraćuje primarnu zdravstvenu skrb u navodno sekularnoj državi. U Hrvatskoj i dalje svatko, pod bilo kojim uvjetima, može uložiti prigovor savjesti dok posljedice snose jedino pacijentice. To je nedopustiva praksa kojom se zloupotrebljava moć privilegiranih s dalekosežnim i višeslojnim posljedicama za žene.
  5. Besplatna kontracepcija i pilula za dan poslije.
  6. Zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti.

Obzirom da se o narušavanju reproduktivnih prava, diskriminaciji i posramljivanju žena prilikom odlaska na redovne ginekološke preglede ili zahvate kao što je pobačaj govori premalo ili nimalo, smatramo da je vrijeme da o svim tim iskustvima progovore žene. Svaki glas je važan dio borbe za siguran, dostupan i besplatan pobačaj, borbe za reproduktivna prava i kvalitetan zdravstveni sustav. 

Stoga Vas pozivamo da podijelite s nama svoje priče o narušavanju reproduktivnih prava na našim društvenim mrežama u Facebook ili Instagram inboks Platforme za reproduktivnu pravdu. Željena anonimnost je zagarantirana!

Prenosimo priopćenje za medije u cijelosti:

REPRODUKTIVNO NASILJE I NEDOSTUPAN POBAČAJ SU OBLICI NASILJA PREMA ŽENAMA

Danas 22. rujna na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, Platforma za reproduktivnu pravdu je ispred Hrvatskog sabora održala konferenciju za medije kojom je najavljena kampanja “10 dana akcije protiv urušavanja reproduktivnih prava” kojoj je namjera potaknuti u javnom prostoru razgovor o dostupnosti pobačaja i stanju reproduktivnih prava u Hrvatskoj. Petra Karmelić iz Platforme za reproduktivnu pravdu je izjavila: “Kada žene nemaju pristup kvalitetnim informacijama o svom reproduktivnom zdravlju, kada nemaju dovoljan broj ginekologa_inja, kada proživljavaju ponižavajuće postupke u bolnicama i odbijaju im se zdravstvene usluge – to nisu manjkavosti sistema. To je reproduktivno nasilje koje vrši država nad ženama. Svjedočimo kako se reproduktivna prava u ovom društvu urušavaju i upozoravamo na potencijalno daljnje urušavanje ukoliko novi Zakon o pobačaju ne bude zakon koji će u središtu imati potrebe i dostojanstvo pacijentica. Ponovno upozoravamo da u Hrvatskoj oko polovice liječnika_ica ne vrši uslugu za koju su se školovali i za koju ih plaćamo. Prosječna cijena pobačaja je oko 2500 tisuće kuna i konstantno je u porastu što medicinsku uslugu pretvara u klasnu privilegiju, a ne zaboravimo ni na posljedice pandemije na materijalne i socijalne uvjete. Obavezna savjetovanja i periodi čekanja štetne su prakse, to su manipulacije kojima se ženama oduzima autonomija”. 

Podsjetila je i na rezultate istraživanja iz veljače prema kojem 81% građana_ki podržava pravo na izbor, a preko 60% ih misli da pobačaj treba biti besplatan i da se vjerske zajednice ne trebaju miješati u donošenje novog zakona. 

Ispred kluba lijevo-zelenog bloka podršku kampanji su dale saborske zastupnice Rada Borić (Nova ljevica) i Sandra Benčić (Možemo!). Upozorile su na prejudiciranje ministra zdravstva Vilija Beroša kada je riječ o novom Zakonu o pobačaju koji je najavio da institut priziva savjesti ne vidi problematičnim ističući da je isti dozvoljen i u drugim europskim zemljama te da se osim u kontekstu prekida neželjene trudnoće javlja i u drugim kontekstima – navodeći pritom primjere odbijanja sudjelovanja u oružanim sukobima te odbijanja sudjelovanja u izvodjenju eutanazije. 

“Podsjetile bismo ministra da u Hrvatskoj 60% ginekologa koristi institut priziva savjesti za razliku od svega 3% slovenskih kolega. Postavlja se pitanje na čemu se temelji 20 puta veća “savjesnost” hrvatskih ginekologa? Čini se da je zlouporaba prava na prigovor savjesti rezultat višedesetljetnog procesa klerikalizacije ginekologije”, rekla je Rada Borić. Sandra Benčić je posebno upozorila na nedopustivost najavljivanog instituta obaveznog savjetovanja odnosno razdoblja čekanja te najavila borbu za adekvatan zakon u Saboru, a ako bude potrebno i na ulici. 

Platforma za reproduktivnu pravdu je ponovila svoje temeljne zahtjeve prema donositeljima političkih odluka: besplatan, dostupan i siguran pobačaj uključujući i medikamentozni pobačaj u svim javno-zdravstvenim ustanovama koje imaju dozvolu za izvođenje ovog zahvata bez nametanja obaveznih savjetovanja i perioda čekanja; ukidanje tzv. priziva savjesti koji je uskrata zdravstvene skrbi; dovoljan broj ginekoloških timova u primarnoj zdravstvenoj skrbi kako bi sve žene imale pristup zdravstvenoj zaštiti, kao i dovoljan broj ginekoloških ambulanti opremljenih za pregled žena s invaliditetom; besplatnu kontracepciji i pilulu za dan poslije te zdravstveni odgoj temeljen na znanstvenim činjenicama i rodnoj ravnopravnosti. 

Najavljene su i ostale akcije u okviru desetodnevne kampanje: 26. 9. (Svjetski dan kontracepcije), 28. 9. (Globalni dan akcije za siguran i legalan pobačaj) te 2. 10. (Međunarodni dan nenasilja), a zastupnicima i zastupnicama su uručene simbolične razglednice kojima se zahtijeva zakon o prekidu trudnoće u skladu s preporukama UN-ovog Odbora za uklanjanje svih oblika diskriminacije žena.