Borba protiv udara na reproduktivna prava u Slovačkoj

Prema važećem slovačkom Zakonu, pobačaj na zahtjev sada je u Slovačkoj legalan do isteka 12. tjedna trudnoće. Novija istraživanja javnog mijenja pokazuju da manjina slovačkog stanovništva želi restriktivne mjere vezane uz pravo na pobačaj. Unatoč tome, još prošle godine je slovački parlament zaprimio šest antipobačajnih prijedloga zakona, koji tada nisu prošli. No, nakon što je Slovačka na ovogodišnjim parlamentarnim izborima održanima u osvit pandemije dobila najkonzervativniju vladu u svojoj modernoj povijesti, bilo je i za očekivati novi napad na postojeća reproduktivna prava. Ovih dana u slovačkom parlamentu se raspravlja o novim prijedlozima restriktivnog zakona o pobačaju – no žene u Slovačkoj se snažno bore – institucionalno i na ulici.

Prošlog tjedna poslana su dva pisma slovačkom parlamentu u kojima se izražava zabrinutost zbog pokušaja ograničenja prava na pobačaj. Prvo je otvoreno pismo koje je potpisalo 111 organizacija (među kojima i Platforma za reproduktivnu pravdu, Ženska soba i CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje) u koordinaciji s Centrom za reproduktivna prava (Center for reproductive rights) kojim se slovačke zakonodavce upozorava na štetne posljedice ovakvog potencijalnog zakona.  

Drugo je pismo poslala povjerenica Evropske komisije za ljudska prava Nacionalnom vijeću Republike Slovačke i predsjedavajućima u odborima za zakonodavstvo i Ustav, zdravstvo te socijalne politike. U pismu se referira posebno na dva prijedloga: 1. na prijedlog za produženje obaveznog razdoblja čekanja s 48 na 96 sati, te na njegovu primjenu u svim situacijama osim kada je zdravlje žene u neposrednoj opasnosti; 2. na prijedlog koji donosi novi zahtjev za sam postupak pobačaja na temelju zdravstvenih razloga koji bi morala certificirati dva liječnika, također osim kada se radi o hitnom postupku. 

Povjerenica upozorava da su predložene mjere u sukobu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kao i protiv specifičnih preporuka Slovačkoj koje su donijela međunarodna tijela za ljudska prava kao što su CEDAW (Committee on the Elimination of Discrimination Against Women), CESCR (Committee on Economic, Social and Cultural Rights) kao i komisija kojoj je na čelu.

Stoga, traži od članova/ca Nacionalnog vijeća Republike Slovačke da odbiju predložene mjere koje bi pravno i u praksi unazadile reproduktivna prava i zdravlje žena. 

Prilog 1: FULL TEXT OF THE OPEN LETTER AND LIST OF SIGNATORIES

Prilog 2: LETTER FROM THE EUROPEAN COMMISSIONER FOR HUMAN RIGHTS

Izvor: https://www.safeabortionwomensright.org/slovakia-protests-and-letters-against-further-attempts-to-pass-an-anti-abortion-bill/