Reakcija članica Platforme za reproduktivnu pravdu na izjave kandidata na parlamentarnim izborima o pobačaju

Zadnjih dana svjedočimo nizu izjava kandidata na izborima koji instrumentaliziraju ženska tijela i ženske živote te njima trguju za svoje izborne uspjehe.

Tako je prije nekoliko dana Nino Raspudić, kandidat u Drugoj izbornoj jedinici, odlučio trgovati sudbinom žena koje su preživjele ratna silovanja i zatočeništva u logorima, u kojima su bile zatočene do poodmakle trudnoće kako ne bi mogle donijeti odluku žele li zadržati ili prekinuti trudnoću, a zatim i sudbinama njihove djece.

Jučer je na pitanju prava na pobačaj i kandidat u Drugoj izbornoj jedinici Miroslav Škoro odlučio prikupiti još koji glas izjavom o tome što bi silovane žene trebale napraviti u slučaju da razmišljaju o prekidu trudnoće. Smatra kako žena ne bi trebala odlučivati o sebi, svom tijelu i životu, već je nužno da se oko pobačaja u slučaju silovanja prethodno dogovori s obitelji.

Premda na prvi pogled umjerenije, problematične su i izjave kandidata u Desetoj izbornoj jedinici Vilija Beroša koji govoreći o donošenju novog zakona o pobačaju ne vidi problem u savjetovanjima prije nego što žena donese odluku o prekidu trudnoće, premda njihovo zakonsko uvođenje označava daljnje otežavanje dostupnosti ove zdravstvene usluge. 

Iako licitiranje ženskim pravima i ženskim životima nije novost u predizborno vrijeme, u ovoj kampanji, već na samom njenom početku, doseže novo dno te pokazuje na što su pojedini kandidati spremni u prikupljanju političkih poena. 

Pozivamo medije i čitavu javnost da reagiraju na ovu instrumentalizaciju i dehumanizaciju žena, njihovih tijela i života u predizborno i svako drugo vrijeme. Ženski životi i ženska prava nisu “moneta” za trgovanje ni resurs za “oplodnju nacije”. Društvena stigmatizacija te pozivi na zabranu pobačaja, pritisci na žene i zdravstvene radnice i radnike kroz kampanje protiv prava na pobačaj te posljedično mizogino političko trgovanje ženskim tijelima, samo dovodi do porasta ilegalnih načina pobačaja i potencijalne ugroze zdravlja i života žena. 

Apsolutno je neprihvatljivo da se ovakva vrsta mizoginog diskursa uopće pojavljuje u javnom prostoru. Sramotno je na ime ženskih sudbina skupljati političke poene. Prekid trudnoće je zdravstvena usluga koja mora biti dostupna na zahtjev žene i nevjerojatno je da si političari u ime skupljanja glasova  uzimaju za pravo trovati javni prostor ovakvim toksičnim, nazadnim i nasilnim idejama.

Žene su se dugo i krvavo borile da izbore svoja prava i zbog toga neće od njih odustati i zato kažemo: “Odbijte od ženskih prava!”