SisterSong – multietnički kolektiv za reproduktivnu pravdu

SisterSong je najveći nacionalni multietnički kolektiv za reproduktivnu pravdu. Naše članstvo uključuje i predstavlja žene iz starosjedilačkih zajednica, Afroamerikanke, žene s Pacifičkog Otočja, s Arapskog poluotoka i Bliskog istoka, Latinoamerikanke i LGBT osobe. Članstvo također uključuje i bijele, muške i pro-life saveznike_ce koji podržavaju žensko ljudsko pravo na potpuno samoopredijeljen život. Posvećeni smo rastu i podršci pokreta RJ (engl. Reproductive Justice, “Reproduktivna pravda”), te podizanju glasa i izgradnji kapaciteta naših sestara iz pokreta kako bi se izborilie za pristup pobačaju i svim ostalim reproduktivnim pravima.

SisterSong definira reproduktivnu pravdu kao ljudsko pravo na održavanje vlastite tjelesne autonomije, rađanje djece, pravo na život bez rađanja i djece, te na odgoj djece koju imamo u sigurnim i održivim zajednicama.

Starosjediteljke, ne-bijele žene i trans* osobe uvijek su se borilie za reproduktivnu pravdu, ali taj je termin predstavljen tek 1994. godine. Neposredno prije sudjelovanja na Međunarodnoj konferenciji o stanovništvu i razvoju u Kairu, gdje se cijeli svijet složio da pravo svih ljudi na planiranje vlastite obitelji mora biti središnja tema globalnog razvoja, skupina crnih žena okupila se u Chicagu u lipnju 1994. godine. One su prepoznale da pokret za ženska prava, predvođen bogatim, bijelim, srednjoklasnim ženama, ne može prepoznati i obraniti potrebe ne-bijelih žena i ostalih marginaliziranih žena i trans * osoba. Trebali smo vlastiti nacionalni pokret kako bismo podigle svijest o potrebama najmarginaliziranijih žena, obitelji i zajednica.

Te su se žene nazvale Žene afričkog porijekla za reproduktivnu pravdu (skraćeno: “RJ). Ukorijenjena u međunarodno prihvaćen ljudskopravaški okvir koji su stvorili Ujedinjeni narodi, Reproduktivna pravda kombinira reproduktivna prava i socijalnu pravdu. Tri godine kasnije, 1997. godine, SisterSong je osnovan kako bi stvorio nacionalni, multietnički RJ pokret.

Vjerujemo da je reproduktivna pravda:

– Ljudsko pravo. RJ se temelji na međunarodno prihvaćenoj Općoj deklaraciji o ljudskim pravima Ujedinjenih naroda, sveobuhvatnoj cjelini zakona koji detaljno opisuju prava pojedinaca_ki i odgovornosti vlade za zaštitu tih prava.

Pitanje dostupnosti, a ne izbora. Mainstream pokreti fokusirani su na održavanje legalnosti pobačaja kao individualnog izbora. To je neophodno, ali nije dovoljno. Čak i kada je pobačaj legalan, mnoge ne-bijele žene isti ne mogu si priuštiti ili ne mogu putovati stotine milja do najbliže klinike. Nema izbora tamo gdje nema pristupa.

Nije samo pitanje pobačaja. Pristup pobačaju je nužan, no ne-bijele i druge marginalizirane žene često imaju poteškoće s pristupom: kontracepciji, sveobuhvatnom seksualnom obrazovanju, prevenciji i terapiji spolno prenosivih infekcija, alternativnim opcijama rađanja, adekvatnoj prenatalnoj i trudničkoj skrbi, pomoći u slučaju obiteljskog nasilja, odgovarajućim plaćama za uzdržavanje obitelji, sigurnim domovima i još mnogo toga.

Da bismo postigli reproduktivnu pravdu moramo:

Analizirati sustave moći. Reproduktivna politika u SAD-u temelji se na orođenim, seksualiziranim i rasno obojenim aktima dominacije koji se događaju svakodnevno. RJ radi na razumijevanju i iskorjenjivanju takvih slojevitih dinamika.

Adresirati intersekcije opresija. Audre Lorde je rekla, “Ne postoji nešto što bi se nazvalo borbom na jednoj osnovi, jer ne živimo živote na jednoj osnovi.” Marginalizirane žene suočavaju se sa višestrukim ugnjetavanjima, stoga se za slobodu  možemo izboriti samo ako naznačimo kako jedna vrsta ugnjetavanja utječe na ostale.

Staviti najmarginaliziranije u središte. Naše društvo neće biti slobodno sve dok najugroženijie ne budu moglie pristupiti resursima i potpunim ljudskim pravima na samoopredjeljene živote bez straha, diskriminacije ili osvete.

Udružiti sva pitanja i identitete. Sve opresije utječu na naše reproduktivne živote; RJ su jednostavno ljudska prava viđena kroz prizmu koja nam omogućava da vidimo kako nijansirani načini ugnjetavanja utječu na samoopredijeljeno stvaranje obitelji. Intersekcionalnost RJ-a je i prilika i poziv da se okupimo u jedan pokret osnažen za postizanje slobode za sve potlačene ljude.

Izvor: https://www.sistersong.net/reproductive-justice?