Zahtijevamo racionalne politike za siguran pobačaj u svim zemljama SADA!

Međunarodna kampanja za pravo žena na siguran pobačaj (International Campaign for Women’s Right to Safe Abortion) uputila je 27. ožujka 2020. Akcijski poziv ženama, zdravstvenim sustavima, vladama, tijelima za ljudska prava UN-a i Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U pozivu stoji:

Svakoga dana, u svakoj zemlji na svijetu, žene imaju pobačaje. Globalno, svake godine broj pobačaja iznosi preko 56 milijuna, u prosjeku 154 000 dnevno. Oko 45% tih pobačaja su i dalje nesigurni usprkos 100 godina nacionalnih i međunarodnih kampanja za siguran i legalan pobačaj.

U gotovo svakoj zemlji, čak i tamo gdje je pobačaj siguran, dostupnost je ograničena zastarjelim, restriktivnim i medicinski neutemeljenim zakonima i regulacijama. Za mnoge žene jedini je način da one ili pružatelji pobačaja manje ili više prekrše zakon – 25 milijuna puta godišnje, ako računamo samo nesigurne pobačaje. Ozbiljne posljedice epidemije virusa i bolesti COVID-19 na živote svih nas jasno ukazuju na apsurdnost nedostupnosti pobačaja.

Klinike za pobačaje se zatvaraju kao dio mjera borbe protiv epidemije COVID-19, primjerice u Brazilu i SAD-u. Abortivne pilule izazivaju prekid trudnoće vrlo sličan spontanom pobačaju. Učinkovite su 98% kada se koriste ispravno, bilo da se radi o kombinaciji mifepristona i misoprostola ili samo o misoprostolu. Milijuni žena imaju pozitivna iskustva s ovim pilulama i onda kada ih koriste same kod kuće. Sve zemlje bi mogle i trebale izmjestiti pobačaje iz bolnica i klinika osiguravajući ženama abortivne pilule i pobačaj kod kuće u periodu do 10. do 12. tjedna trudnoće, kao i omogućiti kontakte za savjetovanje te pomoć ukoliko je potrebna.

POZIVAMO:

Tijela za ljudska prava UN-a da:

  • Objave da je univerzalna dostupnost sigurnom pobačaju za sve žene koje ga trebaju ljudsko pravo i esencijalan dio univerzalne zdravstvene skrbi te da je to hitan tekući javnozdravstveni prioritet.

Svjetsku zdravstvenu organizaciju (SZO) da službeno obznani poruku svim vladama i ministarstvima zdravstva u kojoj stoji:

  • Pobačaj je temeljna zdravstvena usluge i sve barijere pristupu sigurnom pobačaju, posebno one koje priječe dostupnost abortivnim pilulama i mogućnost pobačaja kod kuće, moraju biti uklonjene;
  • Medicinske abortivne pilule (mifepriston i misoprostol) su nužni lijekovi i trebali bi bi biti odobreni za upotrebu u svim zemljama;
  • Ministri zdravstva trebali bi odobriti korištenje telemedicine u pribavljanju medicinskih abortivnih pilula, to znači direktnu dostupnost pilula u ljekarnama te poštanskim putem, s informacijama o upotrebi. Pružatelji mogu biti ljekarnice_i, medicinske sestre, primalje, liječnici_ opće prakse i tele-službe/linije za informacije o pobačaju – a bez potrebe osobne posjete “uživo”.

Vlade i zdravstvene sektore da:

  • Uklone restrikcije u nabavljanju esencijalnih medicinskih sredstava iz drugih zemalja;
  • Organiziraju dostupnost medicinskim abortivnim pilulama odobravajući direktnu narudžbu;
  • Ukinu regulacije koje stvaraju prepreke u uvozu i izvozu esencijalnih lijekova kako bi farmaceutske kompanije mogle slati pošiljke bez odgoda, uključujući i pošiljke abortivnih pilula i kontracepcijskih sredstava.

Sve uključene u međunarodnu kampanju za siguran pobačaj, zdravstvene radnice/ke i kolegice/ge da:

  • Zagovaraju da njihove vlade poduzmu gorespomenute aktivnosti;
  • Rade i pružaju podršku nacionalnim informacijskim linijama koje daju informacije o pobačaju, dajući ženama točne informacije i podršku u postupku pobačaja kod kuće te o tome kako mogu nabaviti abortivne pilule;
  • Iniciraju informacijske linije o pobačaju tamo gdje one još uvijek ne postoje;
  • Kada je to sigurno, dijele informacije ženama i pitaju novinare koji ih podržavaju da pišu o tome kako učiniti siguran pobačaj kod kuće; također, da dijele informacije i pomognu onima koje trebaju kirurški pobačaj, posebno nakon 12. tjedna trudnoće.

Sve žene koje mogu zatrudnjeti:

  • Uvijek koristite kondome i/ili efikasna kontracepcijska sredstva kako biste spriječile neželjenu trudnoću;
  • Ukoliko nemate pristup ovim metodama, uživajte u sigurnijem seksu bez penetracije odnosno kontakta penisa i vagine – budite kreativne! Ili odustanite na neko vrijeme od seksa – što je također mjera fizičke distance.
  • Ukoliko mislite da ste trudne a to ne želite, ne odgađajte potragu za abortivnim pilulama i prekid trudnoće. Pravilno korištene pilule su efikasne od trenutka prvog izostanka menstruacije. Mifepriston još uvijek nije dostupan u mnogim zemljama, ali možete koristiti i samo misoprostol, koji je jednako efkisan ukoliko pratite upute.

Izvor: Safeabortionwomensright.org